13 maart 2020
De technische universiteit in Aken (RWTH) staat goed aangeschreven, ligt op een steenworp van Limburg en heeft 45.000 studenten uit de hele wereld. Maar het aantal Nederlanders stijgt maar mondjesmaat. In het jaar 2014-2015 liepen er 156 Nederlandse studenten rond op de Technische Universiteit in Aken. Dit schooljaar zijn dat er 211. Ter vergelijking: er studeren meer dan 2000 Chinese studenten op de RWTH, 1200 Indiërs en 800 Turken.
De Duitse taal is voor veel Nederlanders de grootste barrière. Dat weten Michael Stegerhütte (21) en Philippe Gien (22) uit Heerlen als geen ander. Toch hebben zij voor de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken gekozen. „In de praktijk valt het echt mee”, begint Philippe, die in het derde jaar zit van de gecombineerde studie werktuigbouw en bedrijfskunde. „De lessen en colleges zijn in het Duits, maar studenten onderling praten ook Engels als dat nodig is. Omdat het technische studies zijn, gaat het vooral om cijfers. Ze tillen er echt niet zwaar aan, als je niet zo goed in het Duits kunt schrijven”, vertelt Philippe, die in Heerlen op het Bernardinus zat en nog thuis woont. Hij heeft het iets gemakkelijker, want hij heeft een Duitse vader. Michael niet. Hij is van het Eijkhagencollege in Landgraaf naar Aken gekomen voor de studie civiele techniek en woont op kamers. „Ik zit nu in het tweede jaar maar ik kon in het begin helemaal niks van de talen. Niet van Engels en niet van Duits. Toch gaat het nu heel goed.”
Taaltoets
Limburgers die minimaal een 5,5 op het eindexamen halen voor Duits, kunnen zo beginnen en hoeven geen taaltoets meer te maken. „Aziatische studenten bijvoorbeeld wel. Die moeten soms wel vier keer de taaltoets opnieuw doen. Maar ze willen gewoon heel graag hier studeren”, vertelt Michael. Ze zijn allebei lid van K.V. Alcuinus, de vereniging van Nederlandse studenten in Aken. Die bestond vorig jaar zestig jaar en kreeg voor het project ‘Studeren in Aken’ van de provincie Limburg een subsidie van 10.000 euro. Overigens is op de RWTH niet alles in de Duitse taal. Steeds meer masterstudies zijn in het Engels. „Daar zitten bijvoorbeeld veel Indiase studenten”, zegt Philippe.
Er zijn drie campussen in Aken. De technische ‘hoek’ ligt op de campus-West. Oude en nieuwe gebouwen liggen hier bij elkaar. Verder heeft de universiteit drie grote collegezalen met ruim 1000 stoelen per zaal. „In de eerste weken is dat echt dringen. Je ziet dat later wegebben, want dan gaat lang niet iedereen meer anderhalf uur naar een hoorcollege”, aldus Philippe. Er is geen aanwezigheidsplicht. Of je komt mag je zelf weten. Je hoeft bij de bachelors ook niet verplicht in groepjes te werken.
Goedkoop
„Ik ben in twintig treinminuten met mijn Duitse ov-kaart in Aken; tien minuten lopen en ik ben er”, vertelt Philippe. De studies zijn in Aken sowieso goedkoop: niemand hoeft collegegeld te betalen. Boeken heb je niet nodig; alles staat online. Je betaalt een bijdrage van 580 euro per jaar voor onder andere je ov-kaart waar je gratis mee de grens over mag naar Zuid-Limburg. „Omdat je ook recht hebt op een Nederlandse ov-kaart, maar die verder niet gebruikt, kun je die maandelijks laten uitbetalen. Dat is nu zo’n 95 euro”, zegt Michael grijnzend.
Ondanks de gezellige stad, de niet verplichte aanwezigheid op school, de gratis taalcursussen, de mensa’s waar je goedkoop warm eten kunt krijgen en de goedkope huur voor studentenkamers, komen er nauwelijks méér Limburgers naar de RWTH. „Ik ben inmiddels radeloos”, zegt Dieter Janssen, afdelingsleider Internationale Toelatingen. „Het Engels is attractiever door Netflix en YouTube; er is veel minder angst om Engels te praten dan Duits. Bovendien denken docenten in Limburg vaak niet aan de RWTH, terwijl we vlakbij liggen”, vertelt Janssen. Hoewel Nederlandse studenten van de RWTH al een paar jaar naar de middelbare scholen van SVOPL komen om voorlichting te geven, levert het bitter weinig op.
Engels
„Deze generatie leerlingen is veel meer gefocust op de Engelse taal”, zegt ook decaan havo-vwo Marc Didden van het Charlemagne College Eijkhagen in Landgraaf. „Wie een technische studie overweegt, moet zeker bij de RWTH gaan kijken. Van ons uit gaan er elk jaar zeven studenten naar Aken. En dan hoor je terug dat na twee maanden die taal geen enkel probleem meer is. Het gaat niet om de naamvallen, maar of je de stof begrijpt. Je moet het wel aankunnen en de stap durven te zetten”, zegt hij eerlijk. „Want de Duitse taal is gewoon niet populair. En hoe je ook je best doet om een Euregio te zijn, er zit écht een landsgrens tussen Limburg en Duitsland.”
Bron: de Limburger, 13 maart 2020, tekst: Carola de Boer, foto: Bas Quaedvlieg