Ga naar de inhoud

Makkelijker naar een universiteit overstappen

De FH

De Fachhochschule (FH) Aachen is een van de beste Duitse academische hogescholen op het gebied van techniek en heeft ook een breed spectrum aan andere succesvolle faculteiten. Met ongeveer 11.000 studenten verdeeld over meerdere campussen in twee steden (Aken en Jülich) is het een van de grootste Fachhochschulen van Duitsland.

Er zijn in totaal 10 faculteiten waaronder technische studierichtingen zoals elektrotechniek en werktuigbouwkunde, maar er zijn bijvoorbeeld ook natuurwetenschappelijke studies zoals scheikunde en biotechnologie. Er kunnen ook opleidingen op het gebied van ontwerp gevolgd worden zoals product- en communicatiedesign.

Wat is het verschil met Nederlandse HBO scholen?

Fachhochschulen nemen in Duitsland een net wat andere rol aan dan in Nederland. Net als in Nederland zijn ze de eerste stap onder de universiteiten en kun je met een bachelor van een FH naar een universiteit overstappen. Het niveau van een FH ligt over het algemeen echter wat hoger dan het HBO in Nederland en de vakken zijn deels theoretischer dan je in Nederland zou tegenkomen.

Fachhochschulen worden in Duitsland ook voor scholieren met een VWO diploma als goed alternatief voor een universitaire studie gezien. Het is niet zelden dat ook goede eindexamenscholieren naar Fachhochschulen toe gaan. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het onderwijs (dat minder academisch en theoretisch is dan aan universiteiten) en een aanbod van studierichtingen dat op universitair niveau niet bestaat.

Hulp bij studiekeuze

De Allgemeine Studienberatung biedt speciaal voor Nederlanders iedere Dinsdag persoonlijke gesprekken aan om meer informatie over het studeren aan de FH te geven en je bij je studiekeuze te helpen. Meer informatie en de link naar de aanmelding vind je op onze contactpagina

Aanmelden?

Wij weten als geen ander dat beginnen aan een nieuwe HBO+ opleiding in het buitenland soms een beetje ingewikkeld kan zijn. Wij helpen je daarom graag verder met de aanmeldingsprocedure!