Ga naar de inhoud
Aanmelding

Aanmelding RWTH

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om je in te kunnen schrijven aan de RWTH.

Let op: alles op deze pagina is geschreven voor Nederlanders op een Nederlandse middelbare school. Zat jij bijvoorbeeld in Nederland op school maar heb je de Duitse nationaliteit, dan is er een ander traject voor het omrekenen van punten. Stuur ons hiervoor een e-mail.

We leggen in dit artikel eerst uit wat een Vorpraktikum is. De uitleg van de Numerus Clausus vind je hier. Daarna vind je een stappenplan om je aan te melden. Als je dit stappenplan precies volgt, zal de aanmelding erg soepel gaan. Neem de moeite om alle stappen te precies door te lezen, daar de aanmelding aan de RWTH tamelijk nauw luistert!

Voorafgaande opmerkingen

Een Vorpraktikum of andere speciale eisen

Voor een aantal studies is een ‘Vorpraktikum’ of andere speciale eis vereist. Een Vorpraktikum is een stage die vóór het begin van je studie afgerond moet zijn. Als je op deze pagina op je studie klikt, kun je op de desbetreffende pagina bij “Einschreibungsvoraussetzungen” zien of je voor jouw studie een Vorpraktikum nodig hebt. Als je op de link “Vorpraktikum” klikt krijg je een document met de precieze eisen. Deze verschillen per studie. Er zijn weinig studies waar een Vorpraktikum vereist is. Voorbeelden hiervan zijn werktuigbouwkunde, civiele techniek, umweltingenieurwesen en materialwissenschaften! 

Voor de studie Physik moet er van tevoren aan een Studieninformationstag deelgenomen worden.

Het Vorpraktikum en de Studieninformationstag hoef je pas aan te tonen bij je inschrijving (vanaf Stap 3). 

Stap 1

De online-Bewerbung

Ook wanneer je een studie wilt doen waar geen NC op zit, moet je je alsnog registreren bij RWTHonline en de Online-Bewerbung doorlopen. Je bent dan wel gegarandeerd van een studieplek. Controleer hier of er op de studie die je wilt volgen een NC berust. De inschrijving vindt pas eind augustus/begin september plaats.

Je kunt pas solliciteren nadat je je diploma gekregen hebt! Dus als je bijvoorbeeld op 28 juni je diploma krijgt, kun je hierna pas solliciteren.

Als er voor de door jouw geprefereerde studie een Numerus Clausus is, moet er eerst naar een studieplek gesolliciteerd worden (‘bewerben’). Solliciteren betekent dat je aangeeft dat je graag mee wilt doen met de selectieprocedure rondom de Numerus Clausus. De RWTH toetst vervolgens of jouw gemiddelde punt hoog genoeg is om voor een studieplek in aanmerking te komen. De sollicitatie begint ongeveer half mei en duurt tot 15 juli. Wanneer er sprake is van een plaatselijke NC kun je op de website van de RWTH online solliciteren naar een studieplek. Om te kunnen solliciteren naar een studieplek zul je je eerst moeten registreren in het ‘RWTHonline’ systeem. Klik hier om je te registeren. Klik hier voor een handleiding van de registratie. Vervolgens zul je een email ontvangen waarin je gevraagd wordt de registratie te bevestigen. Zodra dit is gedaan zul je automatisch worden doorgestuurd naar een pagina waar je de sollicitatie kan starten. Klik op ‘Bewerbungen’ onder het kopje ‘Studium’. Hier vind je een overzicht van jouw sollicitatie(s) wanneer deze afgesloten is/zijn.

Om jouw sollicitatie via RWTHonline te starten, klik je op het gele vlak met de tekst ‘Bewerbung erfassen’. Vanaf hier zal het systeem jou door de sollicitatie begeleiden. Let op! Veruit de meeste studenten/scholieren solliciteren naar een studieplek voor het aankomende Wintersemester, bijvoorbeeld 2023/2024. Klik hier voor de FAQ rondom de sollicitatie.

In het geval van een landelijke NC (zoals geneeskunde, tandheelkunde, BWL, etc.) moet je solliciteren op www.hochschulstart.de. De onderstaande beschrijving is voor de plaatselijke NC en voor studies die geen NC hebben. Een beschrijving voor de landelijke NC is nog in ontwikkeling. Stuur ons hiervoor een bericht.

De meeste punten spreken voor zich, maar er zijn een aantal punten die voor verwarring kunnen zorgen. Dit betreft de volgende punten:

  • Studiengangsauswahl: Het ‘Abschlussziel’ van een Bachelorstudium is in de meeste gevallen ‘Bachelor 1 Fach’
  • Studiengangsauswahl: In Duitsland is het mogelijk na een al gedane studie in een hoger semester in een nieuwe studie in te stromen, voor de meeste Nederlanders is dit niet geval. Selecteer daarom bij ‘Form des Studiums’ de keuze ‘Erststudium’
  • Hochschulzugangsberechtigung: selecteer ‘Ich habe eine ausländische Hochschulzugangsberechtigung erworben’.
  • Hochschulzugangsberechtigung: selecteer onder ‘Art’ de mogelijkheid ‘Schule im Ausland [fgHR]’; dit heeft te maken met de profielen (NT, NG, EM en CM) die aan Nederlandse scholen worden aangeboden (mits je van een middelbare school af komt en nog geen bachelor/master voltooid hebt) en betekent dat je je VWO-diploma in Nederland gehaald hebt.
  • Hochschulzugangsberechtigung: bij “Durchschnittsnote” moet je “99” invullen. Je punt wordt later pas omgerekend.
  • Weitere Angaben: selecteer hier enkel de mogelijkheden als deze van toepassing zijn.
  • Hochschulzugangsberechtigung: upload hier een scan in .pdf formaat van zowel je diploma als ook je cijferlijst.
  • Sprachnachweis Deutsch: Heb jij op een school uit Limburg eindexamen gedaan op het VWO met Duits in je pakket (e.g. 5 jaar Duits onderwijs) en dit met minimaal een 5.5 afgesloten? Selecteer dan „Befreiungsbescheinigung des Sprachenzentrums der RWTH Aachen“ Als bewijs hiervoor dient jouw cijferlijst waar het vak Duits op voor moet komen. Voldoe jij aan deze voorwaarden, dan ben je vrijgesteld van alle verdere taaleisen. Heb jij minder dan 5 jaar Duits onderwijs gehad of het vak met een onvoldoende afgesloten? Check dan onze pagina over de Duitse taal.
  • Übersetzung der einzureichenden Dokumente: met ingang van het academische jaar 2018/2019 moeten alle documenten die niet in de Duitse of Engelse taal zijn vervaardigd door een beëdigd vertaler in het Duits worden vertaald. Dit geldt dus voor alle documenten die in het Nederlands zijn opgesteld en je voor de Bewerbung bij de RWTH moet aanleveren. Wij bevelen je aan om ruim op tijd op zoek te gaan naar een vertaalbureau daar er tussen het ontvangen van jouw cijferlijst/diploma en de Bewerbungsdeadline (15 juli) meestal weinig tijd is. Een vertaalbureau dat wij van harte kunnen aanbevelen is vertaalbureau Cremer in Wahlwiller.
Stap 2

Gegevens uploaden in RWTHonline

Na de Online-Bewerbung, moeten er nog een aantal gegevens geüpload worden in RWTHonline. We raden je aan dit te regelmatig te controleren, voor het geval er een document niet geaccepteerd wordt. 

De lijst van dingen die je moet uploaden als je vanaf een middelbare school komt:

  • Een kopie van je “Online-Bewerbung”.
  • Een “amtlich beglaubigte kopie” van je diploma en cijferlijst. Dit is bijvoorbeeld een kopie met de stempel van je school.
  • Een kopie van je ID-kaart of je paspoort.

Als je eerder op een andere universiteit zat moet je ook op de volgende dingen letten: (NIET van toepassing voor middelbare school studenten)

  • Als je eerder op een andere universiteit of HBO-opleiding zat moet je een bewijs meebrengen dat je hier bent uitgeschreven.
  • Als je je studie wilt voortzetten aan de RWTH, moet er een bewijs meegeleverd worden over hoever je je studie voltooid hebt.
  • Als je al op een andere universiteit zat moet je ook nog een “Unbedenklichkeitsbescheinigung” meenemen. Dit is een bewijs dat je niet definitief voor een bepaald vak gezakt bent, en dit dus niet meer mag volgen.
  • Als je al een studie hebt voltooid moet je een bewijs meenemen dat je je vorige studie hebt voltooid (bijvoorbeeld in de vorm van een diploma).
  • Als je je wil inschrijven voor een Promotiestudie moet je een “Betreuungszusage” van de desbetreffende docent meenemen.

 

Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om even langs te gaan, het adres van het Studierendensekretariat is:

RWTH Aachen University
Abteilung 1.2 – Studentische Angelegenheiten
Templergraben 57,
52062 Aachen,
Germany

Ongeveer half augustus ontvang je een email met de uitslag van je sollicitatie. Als je een studieplaats hebt kun je je inschrijven. Als je geen studieplaats gekregen hebt, kan het zijn dat je deze alsnog krijgt. Dit komt omdat veel mensen zich op meerdere universiteiten inschrijven en vaak ook op een andere universiteit een studieplaats krijgen. Het gemiddelde punt dat nodig is gaat elke keer dat iemand zich ergens anders inschrijft omlaag, aangezien er steeds studieplekken vrijkomen. Het kan dus zijn dat je de definitieve uitslag of je bent aangenomen pas ontvangt nadat de lessen op de Nederlandse universiteiten begonnen zijn. Dit komt doordat het semester van de RWTH pas in oktober begint.

Stap 3

De inschrijving voorbereiden

Nu volgt de inschrijving. Controleer daarom nu nogmaals of een van de speciale eisen op je studie van toepassing zijn. De beschreven punten die bij de inschrijving vervuld moeten worden:

  • Als je niet op een Duitstalige school hebt gezeten moet je bewijzen dat je de Duitse taal beheerst. Als je in Limburg naar school bent gegaan, je Duits op het eindexamen had en dit met een 5,5 of hoger afgerond hebt, voldoet je diploma met het vak Duits erop als Sprachnachweis. Heb je geen Duits op je eindexamen, maar heb je Duitstalige ouders of heb je Duits gevolgd op een school die niet in Limburg ligt? Dan is het mogelijk een “Befreiung” te doen bij het Sprachenzentrum. Je kan je aanmelden via deze link. Daarnaast is het ook mogelijk een uitgebreide taaltest (DSH test) te doen. Op onze pagina over de taal wordt uitgebreid beschreven wat voor andere wegen er nog zijn (als je de Befreiung bijvoorbeeld niet zou halen).
  • Moet je voor je studie een Vorpraktikum doen (bij bijvoorbeeld de studies werktuigbouwkunde, civiele techniek, umweltingenieurwesen en materialwissenschaften)?
  • Wil je Physik studeren en heb je deelgenomen aan de Studieninformationstag?
Stap 4

De inschrijving

Nadat je bent toegelaten op de studie moet je, je nog gaan inschrijven. Ook de inschrijving vindt online plaats via RWTHonline. 

Welke documenten moet je uploaden:

  • Je moet online aangemeld zijn in het RWTH online systeem en je moet je beworben hebben voor je studie (Zie stap 1). (Ook als er geen NC op je studie rust.)
  • Je moet een Self Assessment doen. De uitslag hiervan is niet belangrijk, maar voor veel studies is het verplicht dat je dit van tevoren gemaakt hebt. Het bewijs dat je deze gemaakt hebt moet je ook meenemen/opsturen. De Self Assessments vind je hier.
  • Je moet ook contact opnemen met een Duitse zorgverzekeraar (bijv. AOK of TK) om te bewijzen dat je in Nederland een ziektekostenverzekering hebt. Je kan hiervoor een mail sturen naar een zorgverzekeraar of langs gaan bij de zorgverzekeraar in Aken. Zij zullen dit bewijs opsturen naar de RWTH. Zelf hoef je hiervoor niks te uploaden.
  • Een bewijs dat je de Duitse taal beheerst. Op onze pagina over de taal vind je hier meer informatie over (bijv. welke duitscertificaten geaccepteerd worden en hoe je vrijgesteld kan worden van taaleisen).
  • Als je een “Vorpraktikum” gedaan hebt, moet je een bewijs van je stage uploaden (Praktikumsbescheinigung). Dit kan ook als je nog bezig bent met je Vorpraktikum. Kijk voor de precieze eisen en deadlines in het document dat op deze pagina onder het kopje “Vorpraktika of andere speciale eisen” genoemd wordt.

Bij de inschrijving krijg je een acceptgiro en verdere informatie over wat je nog moet doen voordat het semester begint.

Stap 5

Je studie begint!

Nadat je je hebt aangemeld krijg je alle informatie over de verdere verloop van je studie thuisgestuurd. Je bent nu een RWTH student!

En als Nederlandse student kom je natuurlijk ook eens langs bij dé Nederlandse studievereniging van de RWTH en FH! Eind september/begin oktober organiseren wij een welkomstborrel voor alle Nederlandse studenten in Aken. Houd daarom onze website en facebookpagina in de gaten.

Problemen of vragen?