Ga naar de inhoud

Wonen in Aken

Wonen in Aken

Wonen in Aken kun je al vanaf ongeveer 250 euro per maand. Omdat Aken een echte studentenstad is, is het woningaanbod ook erg groot. Echter moet je wel op tijd beginnen met zoeken.

Er zijn verschillende woonsoorten voor studenten in Aken:

  • Eigen een-/tweepersoonswoningen (Wohnung, Einzel-/Doppelapartments):
    In deze woningen heb je een eigen kamer met eigen badkamer en keukentje. Bij particuliere aanbieders wordt vaak het aantal kamers vermeld bij een Wohnung: X-Zimmer-Wohnung, hier tellen vaak een eventuele badkamer en keuken niet in mee.
  • (WG)-Zimmer:
    In een Wohngemeinschaft (WG) deel je je kamer met andere studenten. Hier komt het ook vaak voor, dat een badkamer en keuken gedeeld wordt door meerdere kamers of misschien zelfs een hele verdieping. Dit gebeurt vaak ik studentenflats, ook bekend als Studentenwohnheim. Bij een Einzelzimmer heb je wel je eigen kamer, maar ook daar kan de badkamer en keuken gedeeld worden
 
De meeste woningen worden door particulieren verhuurd, maar er zijn ook woningbouwverenigingen waarbij je een kamer huurt. Je schrijft je hiervoor in bij de betreffende woningbouwvereninging of bij het Studierendenwerk. Elke Duitse stad met universiteiten/hoge scholen heeft een eigen Studierendenwerk, dat is een instantie die geen winst mag maken en gaat over eten & drinken, wonen, studiefinanciering, kinderen en andere zaken met betrekking tot studeren. Daardoor is de Studierendenwerk een grote aanbieder van studentenwoningen, hiervoor zijn echter wel wachttijden die verschillend kunnen zijn per plaats en woningstype. In de woningen die het Studierendenwerk Aachen aanbiedt zitten water, elektriciteit, gas en internet via het RWTH netwerk in de huurprijs inbegrepen; daardoor zijn deze woningen ook relatief goedkoop vergeleken met veel andere aanbieders van woningen. Je kunt hier kijken naar het inschrijven voor een woning bij het Studierendenwerk.
 

Het particuliere aanbod staat vol met Wohnungen en Zimmer. Dit aanbod kan online via diverse websites gevonden worden, bekende zijn: wg-gesucht.de en immobilienscout24.de. Bij het huren van een woning bij een par, is het vaak mogelijk om ook zelf een WG op te richten. Je kunt natuurlijk ook naar een makelaar toe stappen en zelf een WG oprichten. De meeste woningen kosten rond de elf euro per maand per vierkante meter. Als dit veel meer is kan het zijn dat een verhuurder je als buitenlander makkelijk denkt af te kunnen zetten. Vraag in dit geval bij studiegenoten na wat zij voor hun woning betalen.

Voor Nederlanders die dicht aan de grens wonen, bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen. Hoewel iedereen dit natuurlijk zelf moet beslissen, heeft wonen in Aken vele voordelen. Op deze manier leer je veel sneller de Duitse taal en cultuur kennen. Bovendien is het ook voordelig om in Aken te wonen.

Kostenvergelijk Aken – Nederland

De gemiddelde prijs van een woning in Aken zo’n 11 euro per maand per vierkante meter. De exacte prijzen zijn uiteraard van de locatie afhankelijk. Ponttor is met gemiddeld €14,98 het duurste stadsdeel. Meer informatie vind je daarover hier.

In Nederland zijn de prijzen ten minste twee keer hoger, gemiddeld zelfs twee-en-een-half keer zo hoog. De goedkoopste stad met een technische universiteit in Nederland is Enschede, waar je gemiddeld 22 euro per maand per vierkante meter betaald.

Facebook

Instagram

Ga naar wg-gesucht