Ga naar de inhoud

Dicht bij de actie!

De RWTH

De Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) Aken is opgericht in 1870. De oorspronkelijke naam was „Königlich rheinisch-westfälische Polytechnische Schule zu Aachen“. Momenteel bestaat de universiteit uit 260 instituten.

De universiteit geniet tegenwoordig van een grote reputatie in een aantal vakgebieden. Voorbeelden hiervan zijn werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica en de natuurwetenschappen scheikunde en natuurkunde. Meer dan 12 procent van de studenten is afkomstig uit het buitenland. Daarnaast bestaan er nauwe samenwerkingsverbanden met het nabijgelegen Forschungszentrum Jülich en een aantal aan de RWTH gebonden Fraunhofer-instituten. Daarnaast is de RWTH een ‘founding member’ van de IDEA League. Dit betreft een strategisch samenwerkingsverband tussen leidende universiteiten binnen Europa (TU Delft, ETH Zürich etc.). Met meer dan 47.000 studenten, 10.000 werknemers en een begroting van circa €1,192 miljard is de RWTH van grote economische betekenis voor Aken en haar omgeving.

De Faculteiten

Nauw contact met Bedrijven

Een aantal ondernemingen, zoals EON, Ericsson, Microsoft, Philips, Siemens en United Technologies heeft onderzoekscentra in de buurt van de RWTH. Verder komen er veel “spin-off” bedrijven voort uit onderzoek dat aan deze universiteit wordt verricht. Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis, gelegen op de grens van Aken en de Nederlandse gemeente Heerlen, is ontwikkeld met het doel om hiervan te profiteren.

Een groot deel van het budget van de RWTH komt uit bijdragen vanuit het bedrijfsleven. Dit geld wordt gebruikt voor onderzoek dat voor deze bedrijven wordt verricht. Omdat je in een later stadium van je studie hier aan kan meewerken, krijg je al tijdens je studie de kans nauwe contacten met bedrijfsleven op te bouwen. Dit leidt ertoe dat op een later tijdstip makkelijker stageplekken verkregen worden en waar mogelijk zelfs een baan.

Een nieuwe Campus

In de toekomst wordt de RWTH verder uitgebreid met een nieuwe campus aan de westzijde van Aken. Het plan is om een geïntegreerd onderzoekscluster te creëren dat naar verwachting 10.000 banen zal opleveren en ca. € 3 miljard zal kosten. Ditzelfde clusterconcept is al eerder gebruikt door de Stanford University in 1951. Hieruit is Silicon Valley ontstaan. Meer informatie over de nieuwe campus vind je hier.

Internationaal Karakter

Bijzonder belangrijk voor de universiteit is het internationale karakter van haar opleidingen. De RWTH biedt vele duale opleidingen en uitwisselingsprogramma’s met gerenommeerde buitenlandse universiteiten aan. Denk hierbij aan universiteiten zoals “École Polytechnique in Parijs”, “ETH Zürich”, “Lomonosov Moscow State University” en nog veel meer hoog aangeschreven universiteiten in Europa.

Buiten de vele Duitstalige studies aan de RWTH, worden er ook een aantal Engelstalige masteropleidingen aangeboden.

"Geen drempels maar uitdagingen"
Noud drummen

Aanmelden?

Wij weten als geen ander dat beginnen aan een nieuwe universiteit in een ander land soms een beetje ingewikkeld kan zijn. Wij helpen je daarom graag verder met de aanmeldingsprocedure!