Ga naar de inhoud

Campussen

Campus

De nieuwe campus

Op dit moment is de RWTH bezig met een enorm project om de universiteit uit te breiden met twee campussen. De grootste zal ten westen van het centrum komen te liggen, tegen het Klinikum en de huidige instituten op Campus Melaten aan. Met de bouw van de grootste campus is men in 2010 begonnen, en de eerste nieuwe instituten zijn al klaar en in gebruik. De kleinere nieuwe campus ligt langs het spoor bij station Westbahnhof, tussen het centrum en Campus Melaten in, met de naam Campus West. Deze is in 2017 in gebruik gegaan met als pronkstuk het nieuwe collegegebouw ‘C.A.R.L.’.

Tot nu toe hebben 92 bedrijven, waaronder 18 internationale “Key-Players” toegezegd op de campus in te trekken. De campus zal echter uit meer dan alleen onderzoeksgebouwen bestaan. Naast een education center voor het bundelen, begeleiden en beheren van onderzoek en onderwijs zullen er een hotel, een conferentiecentrum, gastronomische gelegenheden en verschillende andere service gebouwen gebouwd worden.

Concepten

Het cluster concept

De RWTH is bij de planning van het project uitgegaan van een systeem van clusters. Hierbij zijn de campussen opgedeeld in clusters waarin instituten en bedrijven nauw met elkaar samenwerken en onderzoek verrichten. Op deze manier komen studenten vroeg en erg intensief in contact met mogelijke werkgevers en leren ze binnen een bedrijfsstructuur onderzoek verrichten. Vanzelfsprekend komt dit de baankans ten goede.

Dit concept is voor het eerst ingezet in 1951 in Californië waar het zeer effectief bleek te zijn. Dit betreft de Stanford-University, die grond verkocht en verhuurde in ruil voor een samenwerking met de desbetreffende bedrijven. Dit gebied is vandaag de dag bekend als Silicon Valley.

Melaten

RWTH Aachen Campus Melaten

De bouw aan Campus Melaten is in 2010 begonnen, waarna in 2012 de eerste clusters met onderzoek begonnen zijn. Voor de totale bouwtijd is een traject van 6 tot 8 jaar ingepland, waarbij de laatste gebouwen tussen 2016 en 2018 afgeleverd worden. De clusters die afgelopen jaren al in gebruik zijn genomen betreffen:

  • Cluster Integrative Produktionstechnik
  • Cluster Logistik
  • Cluster Schwerlastantriebstechnik
  • Cluster Optische Technologien
  • Cluster Bio-Medizintechnik
  • Cluster Umweltfreundliche, nachhaltige Energietechnik

RWTH Aachen Campus Melaten in getallen:

Oppervlak: 473.000 m²
Waarvan bouwgrond: 193.000 m²
Gecreëerde banen: Meer dan 5.000
Aantal clusters: 11
Begin bouw: 2010
Budget: meer dan een miljard euro

West

RWTH Aachen Campus West

De bouw van de dichter tegen het centrum aangelegen Campus West is in 2013 begonnen. Hier is het met haar 14.000 m² oppervlakte grootste collegezaalcomplex van Europa gebouwd, het C.A.R.L.

RWTH Aachen Campus West in getallen:

Oppervlak: 327.000 m²
Waarvan bouwgrond: 177.000 m²
Gecreëerde banen: +5.000
Aantal clusters: 8
Begin bouw: 2013
Budget: +1 miljard euro

Alle foto’s zijn eigendom van de RWTH Campus GmbH

Facebook

Instagram

Vragen?