Ga naar de inhoud

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Kosten & Openbaar Vervoer

Een goede reden om in Aken te komen studeren zijn de kosten. Deze liggen namelijk veel lager dan in Nederland. In plaats van collegegeld betaal je ieder semester een ‘Semesterbeitrag’. Daarnaast hoef je geen boeken te kopen, want er wordt voornamelijk met ‘skripten’ gewerkt. Deze zijn soms gratis of kunnen voor een kleine bijdrage bij het instituut gekocht worden. Verder kun je in Duitsland verschillende ‘Stipendien’ (beursen) aanvragen en kun je een reisvergoeding krijgen in plaats van Nederlands OV.

Meer informatie over de financiële voordelen van een studie in Aken, vind je hieronder.

Studie

Het collegegeld

Sinds 24 februari 2011 is het collegegeld in Noordrijn-Westfalen (de provincie waarin Aken ligt) weer afgeschaft. Door middel van deze afschaffing wil de provincie NRW ervoor zorgen dat het voor iedereen mogelijk is om te studeren. Per semester (een half jaar) ben je ongeveer 300 euro kwijt. Dit heet de zogenaamde semesterbijdrage. Deze bijdrage betaal je hiervoor: 

  1. Het grootste bedrag is de mobiliteitsbijdrage. Door deze bijdrage krijg je een Semesterticket (Deutschland-ticket), dit is een soort OV-chipkaart voor Duitsland. Met dit ticket kun je elke dag gratis door heel Duitsland reizen (niet geldig in ICE/IC treinen, de Duitse hogesnelheidstreinen) met het OV. Ook is dit ticket sinds een paar jaar geldig bij Arriva in Zuid-Limburg. Lees voor meer informatie verder bij OV-verzilveren.
  2. Een wat kleiner bedrag gaat naar het Studierendenwerk Aachen. Elke Duitse stad met universiteiten/hoge scholen heeft een eigen Studierendenwerk. Deze instantie gaat over het eten & drinken, wonen, studiefinanciering, kinderen en andere zaken met betrekking tot studeren. Dit bedrag gebruiken ze om het eten in de kantine (mensa) zo goedkoop als mogelijk te houden. Lees hier voor meer informatie over de mensa.
  3. Het kleinste gedeelte gaan naar neveninstanties: AstA (algemene studentencommissie), Hochschulradio, etc..
 

Ter vergelijking: in Nederland betaal je voor een studiejaar alleen al rond de 2100 euro collegegeld.

Als Nederlander in het buitenland heb je dezelfde Nederlandse rechten als studenten in Nederland. Dit betekent dat je ook geld kunt aanvragen bij DUO, zoals de basisbeurs, aanvullende beurs en het ov-reisproduct. Vanaf september 2023 kan een student op de HBO of universiteit maximaal €986,10 thuiswonend of €1315,00 uitwonend per maand krijgen. Daarnaast is het voor studenten in het buitenland mogelijk om een ov-vergoeding te krijgen in plaats van het ov-reisproduct, dit bedrag is in 2024  € 114,92 per maand. Meer hierover lees hier beneden bij het kopje OV.

Daarnaast is het ook mogelijk om BAföG aan te vragen bij het Studierendenwerk. Dit is het Duitse systeem voor het Nederlandse DUO. Deze aanvraag vereist het invullen van vragen over inkomen, vermogen, etc. door zowel jezelf als je ouders. Het is niet mogelijk om DUO samen met BAföG te combineren. Het is vaak makkelijker om de studiefinanciering via DUO te laten gaan, vooral nu de basisbeurs weer actief is.

Lesmateriaal

De boeken

In Nederland is het gebruikelijk dat je per jaar minimaal 300 euro aan boeken betaalt. Op de RWTH is dit niet het geval. Bij de meeste studies wordt met zogenaamde scripts gewerkt. Deze worden vaak online gezet, maar je kunt ze ook voor een klein bedrag (5 tot 10 euro) kopen. De mogelijkheid is er dus ook om je script zelf te printen. Je bent voor de meeste studies dus maximaal maar 50 euro kwijt aan je boeken per jaar.

Als je behoefte hebt aan meer informatie of lesmateriaal, is de kans groot dat de bibliotheek van de RWTH heeft wat je nodig hebt. Op deze manier hoef je niet onnodig veel geld uit te geven aan boeken.

Openbaar vervoer

OV-verzilveren

Bij de RWTH en FH wordt doormiddel van het semesterticket aan alle studenten gratis OV gegeven op elk moment voor heel Duitsland en Zuid-Limburg (alleen geldig voor Arriva bussen en treinen). In Aachen hoeft alleen het semesterticket bij een controle getoond te worden. Buiten dit gebied moet er ook een identificatiebewijs worden getoond. In Duitsland is het semesterticket niet geldig in de ICE/IC treinen (hogesnelheidstreinen in Duitsland). Het semesterticket is ook geldig in “speciaal” OV, zoals in de Schwebebahn in Wuppertal.

Zoals bij het kopje “Het collegegeld” uitgelegd is, is het mogelijk om bij DUO in plaats van het ov-reisproduct een ov-vergoeding aan te vragen. Het ov-reisproduct geeft studenten gratis toegang tot het OV in Nederland door de week of tijdens het weekend (kan de student zelf kiezen). Buiten die tijden krijgen de studenten korting. Voor Nederlanders die in het gebied van het semesterticket blijven/gaan wonen, is het ov-reisproduct vaak overbodig, omdat dit toch niet gebruikt wordt. Dan kan het voordelig zijn om in plaats van het ov-reisproduct de ov-reisvergoeding aan te vragen. Dit is voor studenten in het buitenland als derde optie mogelijk (week-, weekendabonnement of ov-vergoeding). Hierbij ontvang je € 114,92 per maand in 2024. 

Kamers

Wonen in Aken

In Nederlandse studentensteden betaal je al snel 320 euro voor een 12m² woning in de buurt van het centrum. In Aken zijn de woningen stukken goedkoper. Een woning van 12m² krijg je al vanaf 160 euro inclusief gas/water/licht. Meer informatie over het wonen in Aken en de kosten vind je hier.

 

Problemen of vragen?