Ga naar de inhoud

Hartelijk welkom! „Studeren in Aken“ helpt Nederlandse Studenten bij de start aan de FH Aachen

„Iedere dag ´Guten Morgen Deutschland´ kijken, dan lukt dat wel“, zegt Brandon Jansen en lacht. Hij is Nederlander en studeert in Duitsland, aan de FH Aachen. In het begin was de taal voor de 17-jarige een barrière om zich aan te melden bij een Duitse universiteit, zegt hij. Toch spreekt Brandon intussen vloeiend duits en voelt zich aan de FH Aachen thuis. Intussen betekent trouwens pas sinds oktober 2019, hij is namelijk eerstejaars student Lucht- en Ruimtevaarttechniek. In januari zal hij zijn eerste toetsen gaan maken. Hij reist heen en weer met de trein van Heerlen naar Aken, wat in de grensregio makkelijk te doen is. Hij werd aangemoedigd om te beginnen met zijn studie aan de FH Aken door het initiatief “Studeren in Aken”. Die groep bestaat uit Nederlandse studenten die aan de FH Aachen en de RWTH Aachen studeren. Deze bieden hulp en informatie voor de stap naar een Hogeschool in Aken. Zo bracht Brandon zijn eerste dag aan de FH door met Eline Sieben van „Studeren in Aken“ die voor hem een meeloopdag verzorgde.

Eline Sieben komt ook uit Nederland. Met de auto is het vanuit Hulsberg bij Valkenburg maar 30 minuten naar de faculteit Civiele Techniek. Ze is bezig met het vijfde Semester aan de FH en staat kort voor haar Bachelor scriptie in de zomer. Daarmee studeert ze binnen de reguliere studietijd af. „Ik weet nog niet zeker of ik een Master wil doen, maar ik zou me zeker kunnen voorstellen dat ik na mijn studie in Duitsland ga werken“ vertelt ze. Eline is van een studie aan Duitse FH´s overtuigd. Ze wil deze overtuiging aan haar landgenoten doorgeven en hen motiveren om ook de stap over de grens te maken. Daarom is ze vrijwilliger bij „Studeren in Aken“ en helpt mensen zoals Brandon hier voet te kunnen zetten.

Sinds 2012 geven de Nederlandse FH- en RWTH-studenten presentaties op alle scholen in Limburg. Ze informeren de leerlingen over studeren en leven in Aken, dat om de hoek ligt. “Sommige opleidingen, zoals lucht- en ruimtevaarttechniek, worden in Nederland alleen aangeboden aan universiteiten die ver weg liggen. Daarnaast is de FH voor ons een goede mix van praktijk en theorie. De Nederlandse hogescholen zijn zeer praktisch georiënteerd, terwijl de Nederlandse universiteiten zeer theoretisch zijn”, zegt Eline. Brandon voegt daaraan toe: “Je leert ook een tweede taal en een tweede cultuur kennen. Als je je masterdiploma in het Engels haalt, word je een drietalige ingenieur, wat ik geweldig vind.“

En als het te inspannend is om de hele dag Duits te spreken, kan Eline in ieder geval in het spreekuur met haar Professor van de faculteit Civiele Techniek achterover leunen en zich ontspannen. “Ik spreek met Prof. Sparla Nederlands – nu zelfs in het dialect,” zegt Eline en lacht. Prof. Dr. Peter Sparla van de faculteit Civiele Techniek is ook Nederlands en woont in Vaals. De grens is niet ver weg.

Meer over Studeren in Aken. www.studereninaken.nl

Meer over Prof. Sparla en die grensregio Aken in onze Dimension 2018 l 01: https://www.fh-aachen.de/fileadmin/org/org_poem/publikationen/dateien/37_FHAAC_DIM0118_web.pdf

Voor de duitstalige versie: https://www.fh-aachen.de/pressestelle/presseaktuelles/aktuelles-details/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=18686&cHash=7f1ca0639f7fe52ad3cd1512adcad1a3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *